Nieprawidłowe stosowanie leków opioidowych w opiece paliatywnej – istotny problem czy nieunikniony „skutek uboczny” - Banaszek, Łukasz; Rudzińska, Monika; Ufniarski, Tomasz; Śliwa, Zofia; Piechowicz, Paulina; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Leki opioidowe są nieodłącznym elementem leczenia bólu w opiece paliatywnej. Terapia opioidami stwarza jednak ryzyko nieprawidłowego stosowania tych leków, a także ich nadużywania. Identyfikacja tego problemu może sprawiać trudności ze względu na specyfikę grupy pacjentów, a także złożoność potencjalnych przyczyn. Jedną ze strategii zapobiegania temu zjawisku jest wczesna identyfikacja pacjentów z grup ryzyka. Istnieje wiele narzędzi, które służą do oceny ryzyka wystąpienia nieprawidłowości podczas terapii opioidami. Ustrukturyzowane użycie tych narzędzi w połączeniu z uważnym badaniem klinicznym, regularne wizyty lekarskie i testy laboratoryjne mogą w dalszym stopniu redukować ryzyko oraz zwiększyć bezpieczeństwo i skuteczność leczenia opioidami. W niniejszym artykule przedstawiliśmy stan wiedzy na temat nieprawidłowego stosowania leków opioidowych w opiece paliatywnej, czynników ryzyka oraz skutków. Ponadto ukazaliśmy przykładowe narzędzia i rozwiązania, które powinno się wdrożyć w celu minimalizacji ryzyka nieprawidłowości terapii lekami opioidowymi.