Narząd wzroku u dzieci obciążonych spektrum płodowych zaburzeń alkoholowych - Grałek, Mirosława; Niwald, Anna; Piasecka, Katarzyna; Krzymianowska, Anna; Lipiec, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
Spektrum alkoholowych zaburzeń płodowych jest trwałym uszkodzeniem płodu, powstającym w następstwie spożywania przez matkę alkoholu podczas ciąży. Charakteryzuje się wieloma nieprawidłowościami neurologicznymi, somatycznymi i psychicznymi. Wśród nich istnieją zmiany w narządzie wzroku, które cechują się obniżeniem ostrości wzroku i innymi poważnymi skutkami. W spektrum alkoholowych zaburzeń płodowych wyróżnia się samodzielne jednostki chorobowe, z różnymi swoistymi objawami. Są to: alkoholowy zespół płodowy, częściowy alkoholowy zespół płodowy, zaburzenia neurorozwojowe związane z alkoholem i wady wrodzone związane z alkoholem. Nie ma leczenia przyczynowego choroby. Działaniem profilaktycznym jest abstynencja kobiety, w każdym okresie trwania ciąży. Najlepsze efekty daje indywidualna spersonalizowana terapia wspomagająca, prowadzona przez interdyscyplinarnego zespoły medyczne. Postępowanie polega na łagodzeniu istniejących dysfunkcji, jak również zapobieganiu zaburzeniom wtórnym, które są skutkiem braku lub niewłaściwej pomocy medycznej.