Identyfikacja przemocy domowej przez pracowników ochrony zdrowia: bariery i ułatwienia w jej rozpoznawaniu oraz rekomendacje wynikające z badań naukowych – przegląd literatury - Wieczorek, Łukasz; Dąbrowska, Katarzyna; Łukowska, Katarzyna (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2024)
Pracownicy ochrony zdrowia odgrywają ważną rolę zarówno w rozpoznawaniu przemocy, jak i reagowaniu na problemy, które pojawiają się na jej skutek. Rozpoznanie zjawiska przez lekarzy jest jednak niewystarczające i zawiera się w przedziale od 10 do 30% przypadków. Celem przeglądu literatury jest identyfikacja barier oraz ułatwień w rozpoznawaniu zjawiska przemocy przez pracowników ochrony zdrowia (lekarzy, pielęgniarki, położne) oraz próba opisania rekomendacji dla poprawy sytuacji. Do selekcji artykułów wykorzystano bazę EBSCO Host. W przeglądzie użyto słów kluczowych, które odnosiły się do zjawiska przemocy domowej i pracowników ochrony zdrowia („domestic abuse” i „healthcare workers”). W literaturze można zidentyfikować szereg barier, które utrudniają rozpoznanie przemocy przez pracowników placówek służby zdrowia. Są wśród nich bariery związane z organizacją systemu ochrony zdrowia oraz pracą profesjonalistów zatrudnionych w tym systemie. Druga grupa barier odnosi się do charakterystyki ofiar przemocy. W celu zwiększenia efektywności screeningu zjawiska przemocy należałoby włączyć pytania o przemoc do formularzy oceny zdrowia pacjenta. Ważne jest również monitorowanie jakości takiego screeningu i korekta w razie jego pogorszenia. Należałoby również wdrożyć wytyczne postępowania z osobami doświadczającymi przemocy domowej oraz jej sprawcami.