Leczenie niefarmakologiczne bezsenności w medycynie paliatywnej - Sulerzycki, Maciej; Pomykała, Katarzyna; Giemza, Katarzyna; Dumański, Szymon; Kołodziejczyk, Katarzyna; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Bezsenność stanowi częsty problem wśród pacjentów objętych opieką paliatywną i prowadzi do znacznego pogorszenia jakości ich życia. W leczeniu bezsenności znajdują zastosowanie zarówno metody farmakologiczne, jak i niefarmakologiczne. Metody niefarmakologiczne, takie jak terapia poznawczo-behawioralna, aktywność fizyczna, techniki relaksacyjne, aromaterapia oraz akupunktura, mogą przynieść korzyści w łagodzeniu bezsenności u pacjentów objętych opieką paliatywną. Na szczególną uwagę zasługuje terapia poznawczo-behawioralna, która jest wymieniania jako leczenie pierwszego rzutu. Udowodniono, że stosowanie radioterapii paliatywnej może przyczyniać się do zmniejszenia bezsenności wśród pacjentów z przerzutami do kości. Istnieją także doniesienia o próbach stosowania terapii światłem, masażu i hipnoterapii, jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić ich skuteczność. Brakuje wysokiej jakości analiz oceniających skuteczność omawianych metod w populacji pacjentów objętych opieką paliatywną. Ich stosowanie opiera się w dużej mierze na badaniach przeprowadzonych w populacji ogólnej. W niniejszym artykule podsumowane zostały wyniki dotychczasowych badań nad niefarmakologicznymi metodami leczenia bezsenności w medycynie paliatywnej.