Prywatność w opiece paliatywnej - Pałuchowski, Michał; Jakubik, Olga; Frydrych, Marta; Kołodziejczyk, Katarzyna; Fopka-Kowalczyk, Małgorzata; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Spośród wyzwań współczesnej medycyny zagadnienie prywatności pacjenta zajmuje szczególne miejsce, wyznaczając granice między troską o zdrowie a poszanowaniem godności pacjenta. Przestrzeganie prywatności jest nie tylko kwestią etyczną, ale także podstawowym prawem pacjenta. Prywatność przez swoją złożoność nie posiada jednej definicji, a literatura przedmiotu wskazuje na jej wielowymiarowość, pozwalając na ujęcie jej w różnych aspektach życia. Jej uszanowanie wpływa korzystnie na dobrostan osoby i wzrost jakości życia chorego. Przegląd międzynarodowo stosowanych skal w opiece paliatywnej ukazał luki w zakresie możliwości badania poczucia prywatności za ich pomocą, ponieważ większość skal nie uwzględnia jej wcale albo robi to w bardzo ograniczonym zakresie. Istniejące skale posiadają duże ograniczenia, brak zgodności co do uwzględnianych kryteriów i nie odnoszą się do paliatywnie chorych. Niniejszy artykuł skupia się na temacie prywatności wśród pacjentów objętych opieką paliatywną ze szczególnym uwzględnieniem polskich realiów, w których niedobory w zakresie dbania o poczucie prywatności pacjentów są jeszcze bardziej uwydatnione. W wyniku naszych badań zdefiniowaliśmy ogólne pojęcie prywatności, wyróżniliśmy jej najważniejsze aspekty oraz przeprowadziliśmy analizę istniejących skal do oceny poczucia prywatności wśród chorych objętych opieką paliatywną.