Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej – charakterystyka i postępowanie wobec częstego powikłania leczenia onkologicznego - Borowski, Grzegorz; Bakuła, Piotr; Zasadzińska, Maria; Piechowicz, Paulina; Mróz, Adam Maksymilian; Orlicki, Fabian; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, jedno z najczęściej występujących powikłań radioterapii oraz chemioterapii nowotworów regionu głowy i szyi, wciąż pozostaje wyzwaniem terapeutycznym. Wynikający z rumienia oraz głębokich owrzodzeń ból znacząco pogarsza jakość życia pacjentów, utrudnia doustne przyjmowanie pokarmów oraz płynów. Może się to przyczynić do niedożywienia, odwodnienia, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, pogorszenia wyników leczenia, a nawet przerwania terapii onkologicznej. Celem pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat epidemiologii, głównych cech klinicznych, zaleceń przebiegu leczenia i profilaktyki opublikowanych przez międzynarodowe stowarzysza onkologiczne. Artykuł prezentuje również przegląd dostępnych działań, mogących korzystnie wpływać na jakość życia pacjentów opieki paliatywnej.