Dapagliflozyna – plejotropowy lek dla pacjentów z wielochorobowością - Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2024)
Pacjent zgłaszający się do lekarza POZ to w większości przypadków pacjent z wielochorobowością, który wymaga szczególnego podejścia. Lekarz w takiej sytuacji musi dokonać optymalnych wyborów terapeutycznych zgodnie z zasadami oligofarmakoterapii, co w praktyce oznacza: minimum leków – maksimum korzyści. Szczególną grupą leków, która oferuje wiele korzyści w jednej tabletce, są flozyny. Zwłaszcza dapagliflozyna, która zgodnie z danymi z licznych badań klinicznych jest swoistym pierwszym wśród równych w grupie flozyn. Coraz większe zainteresowanie i preskrypcja leków z tej grupy potwierdzają ich mocną pozycję u pacjentów z cukrzycą i nie tylko.