Niebezpieczne ubezpieczenia - rozmowa z Romualdem Hollym (Menedżer Zdrowia, 2006)
Rząd musi sobie odpowiedzieć na pytanie o kształt modelu ochrony zdrowia w Polsce. Czy ma to być ciągle służba, za sprawą której państwo wypełnia swoje określone powinności wobec obywateli, czy też sektor gospodarki, który ze względu na swoje specyficzne cele, rolę i funkcje społeczne podlega jedynie szczególnym regulacjom, państwowemu nadzorowi i kontroli? W zależności jak szeroko zdefiniujemy powinności państwa wobec obywateli, taki będzie kształt ochrony zdrowia.