Stanowisko Sekcji Anafilaksji, Alergii na Jady Owadów i Mastocytozy Polskiego Towarzystwa Alergologicznego dotyczące zasad diagnostyki nadwrażliwości na jad owadów błonkoskrzydłych - Nittner-Marszalska, Marita; Niedoszytko, Marek; Cichocka-Jarosz, Ewa; Bożek, Andrzej; Poziomkowska-Gęsicka, Iwona; Gawlik, Radoslaw; Chełmińska, Marta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2024)
Alergia na jady owadów jest jedną z najczęstszych przyczyn reakcji anafilaktycznych. Właściwe rozpoznanie choroby, kwalifikacja chorych do leczenia, edukacja, zabezpieczenie w zestaw ratujący życie w razie anafilaksji stanowią podstawę sukcesu leczenia. Wymaga to współpracy lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej oraz alergologów pracujących w poradniach alergologicznych oraz oddziałach szpitalnych. W trosce o optymalizację i jakość opieki alergologicznej nad wszystkimi tymi grupami pacjentów zespół Sekcji Anafilaksji, Alergii na Jady Owadów i Mastocytozy Polskiego Towarzystwa Alergologicznego opracował schemat procesu diagnostyki i leczenia pacjentów z uczuleniem i alergią na jad pszczół, os, szerszeni i trzmieli. Przedstawione w artykule rekomendacje opierają się na wytycznych Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI), wynikach badań, metaanaliz, rekomendacjach towarzystw naukowych z ostatnich 5 lat, a także opiniach lekarzy zajmujących się leczeniem alergii na jad owadów błonkoskrzydłych. Ostateczne brzmienie ustaleń jest efektem dyskusji autorów niniejszego stanowiska oraz grona alergologów aktywnie zaangażowanych w opiekę nad grupą pacjentów z nadwrażliwością na jad owadów.