Znaczenie witaminy D w nowotworach złośliwych piersi i gruczołu krokowego - Twardowska, Edyta Julia; Balcerowska, Kaja; Zabłotnia, Adrianna; Piechowicz, Paulina; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Rak piersi oraz rak gruczołu krokowego są najczęstszymi nowotworami złośliwymi w populacji polskiej. Zapadalność na tego rodzaju nowotwór z roku na rok zwiększa się, dlatego zasadnym jest poszukiwanie nowych ścieżek terapeutycznych. W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie wzbudza zastosowanie witaminy D, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe na poziomie komórkowym. Suplementacja witaminy D w stanach jej niedoboru zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Badania wskazują również, że witamina D może spowalniać progresję choroby nowotworowej oraz zwiększać przeżywalność pacjentów onkologicznych. Poza tym zwraca się uwagę na jej skuteczność w zaawansowanym stadium choroby. Suplementacja witaminy D zmniejsza odczuwany ból związany z przerzutami, szczególnie przerzutami do kości. Witaminę D wykorzystuje się także w łagodzeniu działań niepożądanych chemioterapii. Celem publikacji jest podsumowanie wyników dotychczas przeprowadzonych badań na temat zastosowania witaminy D w patofizjologii, prewencji oraz leczeniu nowotworów.