Błąd systemowy - rozmowa z Bogdanem Zacharskim - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2006)
- Za 80 proc. długów polskiego systemu ochrony zdrowia odpowiada 12 proc. spzoz-ów (czyli około 210 z 1740 jednostek). Kołem ratunkowym miała być ustawa restrukturyzacyjna. Problem w tym, że fundusze przeznaczone na jej realizację otrzymały wszystkie publiczne zoz-y, a nie tylko najbardziej zadłużone. W efekcie zobowiązania szpitali zamiast zmaleć zwiększyły się od początku 2005 r. o 800 mln zł a cały dług wynosi już niemal 10 mld zł.