Tryb jednego dnia - Gabryel, Andrzej; Krupa, Andrzej; Nowak, Julian; Stępień, Józef (Menedżer Zdrowia, 2006)
Ciężar restrukturyzacji będzie spoczywał na szpitalach powiatowych oraz tych zlokalizowanych w miastach posiadających jednostki o podobnym profilu. I to właśnie te placówki napotkają na barierę nie do pokonania - jak rozwiązać problem niedoboru wyższego i średniego personelu medycznego? Rozwiązaniem jest niewątpliwie tworzenie dobrze zorganizowanej ambulatoryjnej opieki specjalistycznej, mogącej zatrudnić wykształconą już kadrę medyczną.