Zastosowanie leków roślinnych w chorobach układu oddechowego – STANowisko Polskiego Towarzystwa FITOterapii – STANFITO PULMO I - Doniec, Zbigniew; Krauze-Baranowska, Mirosława; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Kuchar, Ernest; Fecka, Izabela; Sybilski, Adam; Woroń, Jarosław; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2024)
Ostre zakażenia układu oddechowego to najczęstsza przyczyna porad lekarskich w podstawowej opiece zdrowotnej. Zakażenia w większości mają etiologię wirusową, a w leczeniu objawowym wykorzystywane są preparaty zawierające substancje roślinne. Praca stanowi przegląd produktów leczniczych roślinnych jedno- i wieloskładnikowych stosowanych w kaszlu suchym i mokrym. Omówiono efekty terapeutyczne poszczególnych substancji roślinnych na tle obecności w nich specyficznych, aktywnych biologicznie związków chemicznych z uwzględnieniem wyników badań dotyczących zastosowań klinicznych.