Geny myb jako cel terapii przeciwnowotworowej - Z. Pawlak, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Geny rodziny myb (a-, b- i c-myb) kodują czynniki transkrypcyjne, odgrywające kluczową rolę w kontroli wzrostu i różnicowania komórek. Białko b-Myb ulega ekspresji we wszystkich komórkach dzielących się, podczas gdy ekspresja a-Myb i c-Myb jest charakterystyczna dla wybranych tkanek. Ekspresja b-Myb i c-Myb rozpoczyna się w fazie G1 i osiąga maksimum w fazie S cyklu komórkowego. Podstawową rolą genu b-myb wydaje się być regulacja proliferacji komórek, podczas gdy c-myb kontroluje raczej rozpoczęcie różnicowania. Protoonkogen c-myb ulega silnej ekspresji w niezróżnicowanych komórkach hemopoetycznych, zaś jego zahamowanie powoduje rozpoczęcie końcowego różnicowania. Nadekspresja genów myb była wykrywana w różnych ludzkich nowotworach. Blokowanie ich funkcji wydaje się być obiecującą strategią leczenia nowotworów. Praca omawia dotychczasowe wyniki badań nad wykorzystaniem hamowania ekspresji tych genów do inhibicji wzrostu nowotworów in vitro oraz in vivo z uwzględnieniem wyników badań klinicznych. Ponadto zostaną omówione propozycje zwiększenia efektywności opisywanej strategii.