Zarobaczone szpitale - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2006)
Niektórzy eksperci twierdzą, że insekty będące źródłem zakażeń mogą się znajdować nawet w 90 proc. szpitali. Jak wynika z badań Państwowego Zakładu Higieny Prusaki na pewno występują w 46,5 proc. placówek, a mrówki faraona opanowały już co piąty szpital. Mimo że stały monitoring i badania nad zwalczaniem plagi insektów i gryzoni podjęto 11 lat temu, sytuacja nie zmienia się od lat. Specjaliści PZH stwierdzają stałą obecność insektów w pokojach szpitalnych aż w 8,5 proc. szpitali. Reakcję, a przynajmniej poważny niepokój resortu zdrowia, powinien wzbudzić fakt, że insekty opanowały 4,3 proc. sterylizatorni i 2,1 proc. sal operacyjnych.