Pełzająca epidemia - Gliniewicz, Aleksandra (Menedżer Zdrowia, 2006)
W badaniach prowadzonych w szpitalach w Pradze wyizolowano z powierzchni ciał występujących tam karaczanów 24 gatunki patogennych bakterii, z których 13 było wielolekoopornych. Stwierdzono także, że w układzie pokarmowym karaczanów prusaków niektóre mikroorganizmy (np. Pseudomonas aeruginosa) zachowują swoje właściwości wirulentne przez okres kilkunastu - kilkudziesięciu dni. W wielu przypadkach ich żywotność sięgała kilku miesięcy.