Prawnik w pytaniach i odpowiedziach - Sender, Magdalena (Menedżer Zdrowia, 2006)
Jestem pielęgniarką, pracuję jako instrumentariuszka w bloku operacyjnym urazowo - ortopedycznym. Podczas operacji wykonywane są prześwietlenia i dlatego jestem narażona na bezpośrednią emisję promieni RTG. Czy powinnam przejść szkolenie o szkodliwości działania promieni RTG na organizm? Czy są normy dotyczące emisji promieni RTG np. miesięczne, których nie wolno przekroczyć?