„Komórki kostne” w zwyrodnieniu barwnikowym siatkówki - Eder, Krzysztof; Leszczyński, Rafał; Mrukwa-Kominek, Ewa; Langosz, Paulina; Sirek, Sebastian (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
„Komórki kostne” to jeden z triady charakterystycznych objawów, obserwowanych na dnie oka u pacjentów ze zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki. Znanych jest ponad 70 genów, których mutacje powodują retinitis pigmentosa, jednak w wielu postaciach choroby manifestacja ta nie pojawia się lub odbiega od klasycznego obrazu. Jej wystąpienie nie zależy od uszkodzenia pojedynczej ścieżki metabolicznej, a jest wielo-czynnikowym procesem patofizjologicznym, w którym udział bierze niewydolność wielu mechanizmów regulacji komórkowej oraz zmian histo-patologicznych. Za makroskopowy obraz dna są odpowiedzialne zmigrowane komórki uszkodzonego nabłonka barwnikowego siatkówki, który dodatkowo charakteryzują nieprawidłowości na poziomie cytologicznym. Nie zostały jednoznacznie określone czynniki taksyjne, odpowie-dzialne za charakterystyczny układ migracji w tej jednostce chorobowej. Dostępna literatura wskazuje na brak bezpośredniego związku pomię-dzy występowaniem obrazu „komórek kostnych” na dnie oka a pogorszeniem ostrości wzroku w przebiegu zwyrodnienia barwnikowego.