Pacjent ze stłuszczeniową chorobą wątroby związaną z dysfunkcją metaboliczną w praktyce klinicznej - Rajewski, Paweł; Cieściński, Jakub (Lekarz POZ, 2024)
Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z dysfunkcją metaboliczną (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease – MASLD) jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby na świecie, wykrywaną zazwyczaj przypadkowo. Dotyczy blisko 30% populacji osób dorosłych i 10% populacji dzieci. Jest jedną z głównych przyczyn rozwoju raka wątrobowokomórkowego, marskości wątroby i transplantacji wątroby. Jest także istotnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną zgonów w tej grupie chorych. Najważniejszą przyczyną MASLD jest nieprawidłowy styl życia – niewłaściwe odżywianie się i brak aktywności fizycznej, które prowadzą do zaburzeń metabolicznych – nadwagi i otyłości, stanu przedcukrzycowego i cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych. W pracy omówiono przyczyny, metody diagnostyki i leczenia MASLD w świetle aktualnej wiedzy.