Zakażenia górnych dróg oddechowych – skojarzone leczenie objawowe i przyczynowe z perspektywy otorynolaryngologicznej - Rogalska, Marta; Misiołek, Maciej (Lekarz POZ, 2024)
Właściwe rozpoznanie oraz odpowiednie leczenie ostrych zakażeń górnych dróg oddechowych ze względu na ich znaczne rozpowszechnienie stanowi istotne zagadnienie w codziennej praktyce lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Z uwagi na dominującą wirusową etiologię ostrych zakażeń górnych dróg oddechowych w wielu przypadkach wskazane jest odstąpienie od antybiotykoterapii lub jej odroczenie przy równoczesnym wdrożeniu leczenia objawowego. Poprzez zastosowanie leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych, obkurczających naczynia oraz ograniczających sekrecję uzyskuje się zmniejszenie obrzęku i przekrwienia błon śluzowych, dolegliwości bólowych i gorączki. Jako uzupełnienie postępowania coraz częściej stosowane są preparaty zawierające substancje pochodzenia roślinnego, wpływające na poprawę komfortu pacjentów i złagodzenie dokuczliwych objawów. Niniejsze opracowanie, przedstawiające optymalne postępowanie terapeutyczne (objawowe oraz przyczynowe) w oparciu o etiopatogenezę i obraz kliniczny infekcji górnych dróg oddechowych, porusza zagadnienia istotne w codziennej praktyce klinicznej, których znajomość może ułatwić podejmowanie decyzji terapeutycznych w ramach POZ.