Dobra praktyka współpracy lekarza rodzinnego z lekarzem medycyny pracy - Paciej-Gołębiowska, Paulina; Wittczak, Tomasz (Lekarz POZ, 2024)
Współpraca między lekarzem medycyny rodzinnej sprawującym stałą opiekę zdrowotną nad pacjentami a lekarzem medycyny pracy przeprowadzającym cykliczne badania osób pracujących ma głębokie uzasadnienie merytoryczne, ale jest również usankcjonowana i wymagana prawnie. Kompleksowa wiedza o stanie zdrowia badanego jest istotna dla lekarza medycyny pracy przy orzekaniu o zdolności do pracy oraz zapewnianiu optymalnych warunków zatrudnienia. Z drugiej strony znajomość zawodowych zagrożeń dla zdrowia może mieć znaczenie dla lekarza rodzinnego podczas diagnostyki i terapii schorzeń pozornie z nimi niezwiązanych, jak również nakierować go na podejrzenie choroby zawodowej. Pogłębienie współpracy między obiema grupami lekarzy mogłoby również pozwolić na poprawę sytuacji w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Celem artykułu jest przybliżenie wspólnych obszarów działalności lekarzy rodzinnych i lekarzy medycyny pracy oraz możliwych i pożądanych form ich współpracy.