Wpływ terapii skojarzonej na gęstość mineralną kości - Sewerynek, Ewa; Karzewnik, Ewa (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Osteoporoza jest przewlekłą chorobą układu kostnego, predysponującą do zwiększenia ryzyka złamań poprzez zmniejszenie wytrzymałości kości. Gęstość mineralna kości jest jedną ze składowych wytrzymałości kości. Wykazano, iż przeszło połowa ubytku masy kostnej u kobiet związana jest z menopauzą. Obserwowany w ostatnich latach wzrost liczby pacjentów z osteoporozą może sprzyjać wzrostowi śmiertelności oraz kosztów opieki i leczenia. Istnieje kilka możliwych sposobów prewencji i terapii osteoporozy. Wydaje się, iż zastosowanie dwóch leków o działaniu antyresorbcyjnym lub anabolicznym powinno poprawiać gęstość mineralną kości lepiej w porównaniu do monoterapii. Prezentowana praca podsumowuje obserwacje dotyczące terapii skojarzonej.