Nietypowe lokalizacje przerzutów raka szyjki macicy - Moszyńska-Zielińska, Małgorzata; Hejwowska, Jolanta; Sobotkowski, Janusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Rak szyjki macicy szerzy się najczęściej przez ciągłość, następnie drogami chłonnymi i krwionośnymi. Pojawienie się przerzutów uzależnione jest w dużej mierze od wielkości masy guza szyjki macicy oraz stopnia zaawansowania klinicznego nowotworu. Przerzuty drogą krwionośną występują podstępnie i mogą ujawnić się nawet ponad 5 lat po leczeniu. W pracy przedstawiono nietypowe lokalizacje przerzutów raka szyjki macicy do tkanki podskórnej ramienia, móżdżku, kości, wątroby oraz omówiono sposób leczenia 3 chorych i czas ich przeżycia.