Analiza ultrasonograficznych cech guzów przydatków oraz ich przydatności w diagnostyce różnicowej - Fuchs, Tomasz; Pomorski, Michał; Wiatrowski, Artur; Slejman, Nadim; Zimmer, Mariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Wprowadzenie: Diagnostyka różnicowa zmian w obrębie przydatków stanowi ważny problem diagnostyczny we współczesnej ginekologii. Pomimo ciągłego rozwoju biochemicznych, jak i biofizycznych metod diagnostycznych, brak jest badania, które pozwala jednoznacznie odróżnić zmianę łagodną w obrębie przydatków od zmiany złośliwej. Cel pracy: W pracy dokonano oceny cech morfologicznych zmian w obrębie przydatków uzyskanych podczas kolorowej przezpochwowej ultrasonografii pod kątem ich przydatności w diagnostyce różnicowej. Materiał i metody: Analizie poddano 288 przypadków zmian w obrębie przydatków u pacjentek diagnozowanych w Klinice Rozrodczości i Położnictwa Akademii Medycznej we Wrocławiu. W 238 przypadkach były to zmiany o charakterze łagodnym, a w 50 przypadkach zmiany złośliwe. Dysponując weryfikacją histopatologiczną każdego z nich, oceniono przydatność wskaźników uzyskanych podczas badania sondą dopochwową z zastosowaniem techniki kolorowego dopplera. Badanie wykonywano aparatem Acuson 128 Xp10 głowicą przezpochwową EV7, o częstotliwości 7 Mhz. Wyniki: Spośród pojedynczych cech ultrasonograficznych parametry przepływu krwi, a w szczególności niski współczynnik oporu (RI≤0,4) najbardziej koreluje ze złośliwym charakterem zmiany, natomiast dane uzyskane z analizy czarno-białego przezpochwowego badania USG są mniej przydatne w diagnostyce różnicowej zmian w obrębie przydatków. Wnioski: 1. Kolorowa przezpochwowa ultrasonografia dopplerowska stanowi bardzo pomocne narzędzie diagnostyczne w diagnostyce różnicowej zmian w obrębie przydatków; 2. Najbardziej użytecznym pojedynczym parametrem dyskryminującym zmiany łagodne od złośliwych jest wartość współczynnika RI. Stosując go jako pojedyncze kryterium diagnostyczne uzyskuje się wysoką czułość badania; 3. Pozostałe cechy uzyskane w obrazie zmiany w kolorowej przezpochwowej ultrasonografii mają mniejsze znaczenie kliniczne, choć obecność niektórych z nich związana jest ze zwiększonym ryzykiem złośliwego charakteru diagnozowanej zmiany w obrębie przydatków.