Cukrzyca i zespół metaboliczny – problem interdyscyplinarny - Cypryk, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
W artykule przedstawiono zasady i kryteria rozpoznawania cukrzycy oraz aktualne poglądy na temat jej etiopatogenezy i leczenia. Omówiono rolę insulinooporności i zaburzeń wydzielania insuliny jako zasadniczych mechanizmów hiperglikemii w tym typie cukrzycy. Przedstawiono cele i metody leczenia w oparciu o aktualnie obowiązujące zalecenia, w kontekście prewencji przewlekłych powikłań cukrzycy. Podkreślono konieczność dążenia do optymalnego wyrównania cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i gospodarki węglowodanowej u wszystkich chorych. Osiągnięcie wartości zbliżonych do obserwowanych u ludzi zdrowych zapewnia zmniejszenie ryzyka wystąpienia przewlekłych powikłań cukrzycy.