Solifenacyna – pierwsze doświadczenia w leczeniu pęcherza nadreaktywnego - Surkont, Grzegorz; Wlaźlak, Edyta; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: W artykule przedstawiono pierwsze doświadczenia autorów w leczeniu objawów pęcherza nadreaktywnego nowym lekiem antymuskarynowym Vesicare (Astellas). Materiał i metody: Badaniem objęto 20 kobiet w wieku 57–81 lat (średnio 68,35) z objawami pęcherza nadreaktywnego pod postacią parć naglących i/lub nietrzymania moczu z parć naglących. Analizowano 2-miesięczną terapię solifenacyną, stosowaną w postaci doustnych tabletek w dawce 5 mg podawanych raz dziennie. Kobiety zgłaszały się na wizytę przed i po 8 tyg. terapii. W pracy poddano ocenie skuteczność terapii i zadowolenie pacjentek z zastosowanego leczenia. Wyniki: Solifenacyna w dawce 5 mg skutecznie likwiduje objawy pęcherza nadreaktywnego. Jest dobrze tolerowana. Objawy uboczne o małym nasileniu występują rzadko. Są to wnioski wstępne. Dokładniejsza ocena będzie możliwa po przeprowadzeniu dalszych obserwacji na większej grupie pacjentek przez dłuższy okres.