Wpływ hormonalnej terapii zastępczej na kość wyrostka zębodołowego u kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Bakalczuk, Magdalena; Bakalczuk, Szymon; Różyło, Teresa Katarzyna; Kleinrok, Janusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Badanie wpływu HTZ na gęstość kości wyrostka zębodołowego jako jednego z ważniejszych części podłoża protetycznego i zastosowania w celach diagnostycznych metody radiograficznej oceny jego gęstości. Materiał i metody: Do celów badawczych niniejszej pracy zostały zakwalifikowane 82 kobiety w wieku około- i pomenopauzalnym (średni wiek 50 lat, odchylenie standardowe ±4,69). Badaną grupę podzielono na 3 grupy na podstawie wywiadu ze względu na występowanie miesiączki i przyjmowanie HTZ. Pomiary gęstości mineralnej kości przedramienia zostały dokonane za pomocą metody SXA ( single X-ray absorptiometry ) używając aparatu DTX-100. Gęstość wyrostka zębodołowego jest wynikiem pomiaru uzyskanego z radiograficznych zdjęć zębowych wykonanych metodą Cieszyńskiego po skanowaniu i obróbce komputerowej oprogramowaniem Digora Soredex wersja 2.0. Wyniki: Po analizie statystycznej istniejące korelacje okazały się bardzo słabe i bez znaczenia statystycznego (r>0,4, p<0,05). Wykryto jedynie silną ujemną zależność linową w grupie kobiet miesiączkujących i nieprzyjmujących HTZ (grupa 1.) między poziomem FSH a gęstością kości wyrostka zębodołowego żuchwy (r=-0,63, p<0,005) oraz w grupie kobiet niemiesiączkujących bez HTZ (grupa 2.) pomiędzy BMD kości łokciowej a gęstością wyrostka zębodołowego szczęki, lecz słabą (r=0,36, p<0,04). Nie zaobserwowano zależności statystycznych pomiędzy gęstością kości zębodołu a poziomem hormonów i BMD kości przedramienia w grupie kobiet przyjmujących HTZ. Wnioski: Badania liniowej korelacji pomiędzy bezpośrednim wpływem przyjmowania hormonalnej terapii zastępczej a gęstością kości wyrostka zębodołowego wykazały, że przyjmowanie suplementacji estrogenowej w okresie okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym nie ma jednoznacznego wpływu na stan kości zębodołu.