Porównanie badań ultradźwiękowych z jednoenergetyczną absorpcjometrią rentgenowską w diagnostyce osteoporozy - Bolanowski, Marek; Jędrzejuk, Diana; Pluskiewicz, Wojciech; Pruska, Dorota (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Celem pracy była ocena badań metodami ultradźwiękowymi przy pomocy trzech różnych aparatów w porównaniu z badaniem densytometrycznym kości metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o jednej energii (SXA) w grupie kobiet. Materiał i metody: Badanie szybkości przechodzenia fali ultradźwiękowej przez nasady paliczków ręki (Ad-SoS) przy pomocy aparatu Sonic, parametrów ultradźwiękowych kości pięty przy pomocy aparatu Achilles, grubości skóry przy pomocy aparatu Osteoson wykonano u 38 kobiet i uzyskane wyniki porównano z wynikami badania densytometrycznego (zawartość minerałów kości – BMC, gęstość minerałów kości – BMD) przedramienia metodą SXA (aparat DTX-100). Wyniki: Stwierdzono dodatnie korelacje między Ad–SOS w badaniu aparatem Sonic – BMC kości promieniowej (r=0,46; p=0,0374); BMD kości promieniowej (r=0,65; p=0,0012); BMC kości łokciowej (r=0,62; p=0,0026); BMD kości łokciowej (r=0,71; p=0,0003); BMC w odcinku dystalnym przedramienia (r=0,54; p=0,0122) i BMD w odcinku dystalnym przedramienia (r=0,68; p=0,0006). Podobnie dodatnie korelacje wykazano w badaniu aparatem Achilles między współczynnikiem wytrzymałości kości w stosunku do wieku młodzieńczego a BMC kości łokciowej (r=0,66; p=0,037) i BMD łokciowej (r=0,75; p=0,013), oraz między szerokopasmowym tłumieniem ultradźwięków (BUA) a BMC kości promieniowej (r=0,67; p=0,033) i BMC kości łokciowej (r=0,80; p=0,0053). Wnioski: 1. Pomiary ilościową metodą ultradźwiękową paliczków ręki i kości piętowej są użytecznymi badaniami przesiewowymi, wykorzystywanym w celu oceny jakości kości. 2. Ultradźwiękowe badanie grubości skóry w małym stopniu odzwierciedla zmiany w badaniach kostnych przeprowadzanych innymi metodami.