Potrzeby pacjentów objętych opieką paliatywną w hospicjum domowym w aspekcie zaburzeń funkcjonalnych a możliwości fizjoterapii - Bąk, Małgorzata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Wraz z postępem choroby nowotworowej pacjenci doświadczają wielu dolegliwości we wszystkich obszarach swojego życia i wycofują się z pełnej aktywności. Hospicjum domowe pozostaje często jedyną formą wsparcia i pomocy, a fizjoterapia postrzegana jest jako nieodzowny element całościowego postępowania paliatywnego. Starając się o poprawę sytuacji chorego, a tym samym jakości jego życia, należy wsłuchać się w opinię, potrzeby i oczekiwania pacjenta. Postępowanie takie ma na celu podmiotowe traktowanie pacjenta i jego problemów. Działanie fizjoterapeuty opierać się musi na partnerstwie, humanizacji, indywidualizacji. Bardzo ważne jest, aby plan fizjoterapii dostosowywać do każdej fazy choroby. Należy określić bliższe i dalsze cele działania. Od kilku lat wzrasta zapotrzebowanie na fizjoterapeutów pracujących z pacjentem w domu, rosną też oczekiwania wobec fizjoterapeutów.