Kliniczne znaczenie ekspresji białka p21WAF1/CIP1 w niedrobnokomórkowym raku płuca - Dworakowska, Dorota (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Niedrobnokomórkowy rak płuca (NDKRP) pozostaje najczęstszym nowotworem złośliwym w większości rozwiniętych krajów świata. Rokowanie w tym typie nowotworu nie uległo zmianie w ostatnich dziesięcioleciach i nadal pozostaje złe. Ze względu na dużą różnorodność NDKRP, praktycznie nie można przewidzieć przebiegu klinicznego choroby u poszczególnych chorych. Gen supresorowy WAF1/CIP1 (WAF1, Cip1, sdi1, CAP20) zlokalizowany na chromosomie 6p21.2, koduje białko o masie cząsteczkowej 21 kDa. Produkt białkowy tego genu – białko p21 WAF1/CIP1 indukowane jest przez dziką formę białka p53 i uczestniczy w zahamowaniu cyklu komórkowego pomiędzy fazami G1/S. Zaburzenia regulacji stężenia białka p21 WAF1/CIP1 odgrywają ważną rolę w transformacji nowotworowej. Ze względu na zaangażowanie w zahamowanie apoptozy gen WAF1/CIP1 pełni funkcję zarówno genu supresorowego, jak i protoonkogenu. Występowanie białka p21 WAF1/CIP1 w niedrobnokomórkowym raku płuca (NDKRP) oceniono w wielu badaniach, jakkolwiek tylko w pojedynczych oceniono wartość rokowniczą tego parametru. W przedstawionej pracy podsumowano dane na temat klinicznego znaczenia występowania białka p21 WAF1/CIP1 w komórkach NDKRP.