Sztuczna inteligencja, ChatGPT i ich zastosowanie w praktyce. Co psychiatra powinien wiedzieć, aby nie pobłądzić? - Więckiewicz, Gniewko (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2025)
W ostatnich latach sztuczna inteligencja (SI) i modele językowe, takie jak GPT ( generative pre-trained transformer ), zyskały na znaczeniu w medycynie, w tym w psychiatrii. Technologie te mają potencjał wspierania diagnostyki, monitorowania pacjentów oraz podejmowania decyzji klinicznych. W artykule omówiono kluczowe aspekty zastosowania modeli językowych w psychiatrii, ze szczególnym uwzględnieniem ChatGPT oraz TherapistGPT – narzędzia wspierającego psychoterapię. Autor analizuje korzyści wynikające z wdrażania tych technologii, w tym automatyzację dokumentacji medycznej oraz wsparcie w analizie wypowiedzi pacjentów. Zwrócono również uwagę na ograniczenia związane z brakiem badań klinicznych, ryzykiem dezinformacji oraz zagrożeniami etycznymi. Szczególnie podkreślono konieczność zachowania ostrożności w stosowaniu modeli GPT w praktyce psychiatrycznej oraz potrzebę przeprowadzenia badań klinicznych oceniających ich skuteczność i bezpieczeństwo.