Zaburzenie afektywne dwubiegunowe – kameleon psychiatrii sądowej - Kujawski, Ryszard (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2025)
Personalizacja jest immanentnie wpisana w orzecznictwo sądowo-psychiatryczne. Biegli opiniują konkretną osobę, cierpiącą na określone zaburzenia psychiczne, w kontekście indywidualnego dla niej problemu prawnego. Szczególne trudności orzecznicze sprawia opiniowanie sądowo-psychiatryczne w dwubiegunowych zaburzeniach nastroju. W pracy omówiono trudności orzecznictwa sądowo-psychiatrycznego w postępowaniu karnym w zaburzeniu afektywnym dwubiegunowym (ZAD). Opisano zakres pojęciowy ZAD, historię terminu oraz polskie poglądy na orzecznictwo w ZAD. Zwrócono uwagę na ideologię orzeczniczą oraz specyfikę orzekania w ZAD (zmiany faz w długim okresie zarzutów, na różnych etapach postępowania karnego, rzetelność danych w mniej nasilonych zaburzeniach, powtarzanie badań sądowo-psychiatrycznych, zasadność obserwacji sądowo-psychiatrycznej oraz internacji). Poruszono problematykę symulacji. Omówiono orzekanie w określonych stanach klinicznych i diagnostykę różnicową ZAD.