Nadciśnienie tętnicze u kobiet po menopauzie – wskazówki terapeutyczne - Posadzy-Małaczyńska, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Jednym z głównych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca jest nadciśnienie tętnicze, a kobiety z nadciśnieniem wykazują 4-krotnie wyższe ryzyko rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych niż porównywalni wiekowo mężczyźni. Początek menopauzy wiąże się ze wzrostem ciśnienia tętniczego oraz zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej. Wśród przyczyn powyższego zjawiska wymienia się wpływ zmniejszonej produkcji estrogenów po menopauzie. Większość projektowanych 20–30 lat temu prób klinicznych nie analizowała roli płci w leczeniu nadciśnienia, a niektóre z pierwszych w ogóle nie uwzględniały kobiet, dlatego nie ma dobrze udokumentowanej wiedzy dotyczącej leczenia nadciśnienia w tym okresie. Wybór leku hipotensyjnego w zależności od płci i stosowanie hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) u kobiet po menopauzie z nadciśnieniem tętniczym pozostają nadal kwestią otwartą.