Wpływ alkoholu na ciśnienie tętnicze i częstość udarów mózgu - Kosicka, Teresa; Kara-Perz, Hanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W artykule przedstawiono prawdopodobne mechanizmy patogenetyczne oddziaływania alkoholu w nadciśnieniu tętniczym oraz celowość ograniczenia spożycia tego związku. Mimo że najlepiej poznany został wpływ alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy, w kręgu zainteresowania badaczy pozostaje określenie możliwych mechanizmów odpowiedzialnych za oddziaływanie alkoholu na ciśnienie tętnicze. Obejmuje on wpływ na naczynia krwionośne, aterogenezę, hemostazę, układ neurohormonalny, gospodarkę jonową i mięsień sercowy. W wielu pracach badawczych zauważono wyraźny związek między piciem alkoholu a ciśnieniem tętniczym. Zależność tę można przedstawić w formie krzywej J, która odzwierciedla działanie hipo- lub, po przekroczeniu progu presyjnego (ok. 10–20 g alkoholu u kobiet i 20–30 g u mężczyzn), hipertensyjne alkoholu. Oprócz ilości wypijanego alkoholu w generacji nadciśnienia tętniczego bardzo istotne są także zwyczaje żywieniowe. Zauważono bowiem, że picie alkoholu bez jedzenia wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego. Nadciśnienie tętnicze jest od dawna traktowane jako zasadniczy czynnik ryzyka udarów mózgowych. Celowa wydaje się więc ocena występowania ewentualnej zależności między spożyciem alkoholu, który wykazuje wpływ na ciśnienie tętnicze, a częstością występowania udarów mózgu. Uważa się, że wypijanie niewielkich ilości alkoholu chroni przed powstaniem udaru niedokrwiennego, natomiast przewlekła konsumpcja znacznych ilości tej substancji sprzyja wystąpieniu udaru krwotocznego. Mimo że w odniesieniu do nadciśnienia tętniczego niewielkie dawki alkoholu wydają się działać korzystnie, redukując ciśnienie tętnicze i obniżając prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań tego schorzenia, należy jednak pamiętać o potencjalnym ryzyku innych chorób, takich jak marskość wątroby, zapalenie trzustki, nowotwory, urazy, których możliwość wystąpienia wyraźnie wzrasta już przy spożyciu niewielkich ilości alkoholu.