Leczenie bólu w chorobach reumatycznych - Styczyński, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W przebiegu chorób reumatycznych wyróżniono bóle: 1) receptorowe, 2) niereceptorowe, w tym bóle neuropatyczne oraz psychogenne. Źródłem bólów jest proces zapalny nie tylko w reumatoidalnym zapaleniu stawów, spondyloartropatiach zapalnych, ale także w chorobie zwyrodnieniowej stawów i przepuklinach krążków międzykręgowych. Dodatkowym źródłem bólów jest uszkodzenie układu dynamicznego stawu, tkanek miękkich, a ponadto ucisk i wtórna traumatyzacja. Leczenie bólu w chorobach reumatycznych prowadzi się zgodnie z zaleconą przez WHO drabiną analgetyczną z lekami pomocniczymi, fizykoterapią, kinezyterapią i balneoterapią. Część chorych wymaga specjalistycznej pomocy nie tylko reumatologa, ale także neurologa, neurochirurga, ortopedy lub psychiatry.