ARTYKUŁ POGLĄDOWY Genetyczne uwarunkowania czerniaka - Brudnik, Urszula; Wojas-Pelc, Anna; Branicki, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Badania dotyczące czerniaka skupiają się na wzajemnych interakcjach czynników genetycznych i środowiskowych, biorących udział w patogenezie tego groźnego nowotworu. Największym postępem w badaniach nad genetyką czerniaka było odkrycie roli genów regulatorowych cyklu komórkowego – CDK2a i CDK4. Obecnie trwają poszukiwania innych genów, mogących odgrywać rolę w powstawaniu tego nowotworu. W pracy omówiono najnowsze doniesienia dotyczące genu MC1R (gen dla receptora typu pierwszego dla melanokortyny) oraz genów: PTEN, BRAF, NRAS. Poszukiwania wzajemnych oddziaływań tych genów (epistaza) oraz ich interakcji ze środowiskiem w konsekwencji mają służyć identyfikacji osób o zwiększonym ryzyku rozwoju czerniaka.