ARTYKUŁ ORYGINALNYPiodermia zgorzelinowa: analiza kliniczna 22 przypadków obserwowanych w Klinice Dermatologii Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2000–2004 - Jankowska-Konsur, Alina; Maj, Joanna; Baran, Eugeniusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Piodermia zgorzelinowa ( pyoderma gangrenosum , PG) jest rzadkim schorzeniem skórnym o nieznanej etiologii. Przebieg choroby jest zwykle agresywny, od bolesnych krost lub pęcherzyków do owrzodzeń o sinych, podminowanych brzegach. Zmiany skórne w przebiegu PG występują najczęściej na podudziach, jednak ich lokalizacja może być dowolna. Często choroba współistnieje z takimi schorzeniami ogólnymi, jak przewlekłe zapalne choroby jelit (wrzodziejące zapalenie okrężnicy, choroba Leśniowskiego-Crohna), zapalenia stawów, zaburzenia hematologiczne i immunologiczne oraz choroby wątroby. Rozpoznanie PG opiera się na charakterystycznym obrazie klinicznym oraz wykluczeniu innych chorób przebiegających z wytworzeniem owrzodzenia. W leczeniu PG stosuje siP zarówno leki ogólne, jak i miejscowe. W prezentowanej pracy przedstawiamy grupę 22 chorych (11 kobiet i 11 mężczyzn) leczonych w naszej klinice w latach 2000–2004. Początek choroby występował średnio w wieku 52,7 roku. Zmiany najczęściej były usytuowane na kończynach dolnych (54,5%), przede wszystkim podudziach. U 10 pacjentów zmiany chorobowe występowały w więcej niż jednej okolicy ciała. U 13 chorych stwierdzono współwystępujące choroby ogólne, najczęściej choroby zapalne jelit i zaburzenia hematologiczne.