Przewlekłe zespoły wieńcowe – wytyczne ESC 2024 w praktyce lekarza rodzinnego w 2025 r. - Krzyżanowski, Filip (Lekarz POZ, 2025)
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie. W najnowszych wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego ( European Society of Cardiology – ESC) z 2024 r. na temat przewlekłych zespołów wieńcowych ( chronic coronary syndrome – CCS) wprowadzono wiele istotnych nowości w porównaniu z poprzednim dokumentem. Zmieniono i rozszerzono definicję CCS, podkreślono znaczenie nieprawidłowości w mikrokrążeniu jako przyczyny dolegliwości u pacjentów. W opiece nad pacjentami z CCS bardzo istotna jest rola lekarza rodzinnego zarówno na etapie diagnostyki, jak i leczenia. W wytycznych wymieniono cztery kroki postępowania u osób z podejrzeniem CCS. Krok pierwszy polega na ocenie wstępnej i zawiera w sobie dokładny wywiad lekarski ukierunkowany na diagnostykę różnicową objawów pacjenta, badanie fizykalne oraz badania dodatkowe, takie jak: badania laboratoryjne, echokardiografia, elektrokardiografia (EKG) holterowska czy rentgenogram (RTG) klatki piersiowej. W kroku drugim poddaje się pacjenta dalszej ocenie ze szczególnym uwzględnieniem modelu klinicznego prawdopodobieństwa ważonego czynnikami ryzyka ( risk-factor-weighted clinical likelihood – RF-CL). Jest to istotna zmiana w stosunku do wytycznych z 2019 r. Jeśli ryzyko choroby wieńcowej ze zwężeniem tętnic jest małe do umiarkowanego (od > 5% do 50%), bardzo skutecznym sposobem wykluczania miażdżycy tętnic wieńcowych jest angiografia tętnic wieńcowych metodą tomografii komputerowej ( cardiac computed tomography angiography – CCTA), na którą od 1 stycznia 2025 r. mogą kierować pacjentów lekarze rodzinni. Krok trzeci i czwarty to odpowiednio potwierdzenie rozpoznania oraz terapia wstępna. Ponadto podkreślono znaczenie terapii niefarmakologicznej oraz preferencji pacjenta, którego zaleca się edukować, a następnie czynnie angażować w podejmowanie decyzji.