Terapie wspomagające farmakologiczne leczenie otyłości - Anczykowska, Paulina (Lekarz POZ, 2025)
Leczenie farmakologiczne i rozwój badań nad nowymi, coraz skuteczniejszymi lekami to przełom w leczeniu otyłości. Szeroko omawia się stosowanie farmakoterapii długoterminowo. Wypisanie recepty z instrukcją podawania leku jako jedyna interwencja nie jest wystarczające do skutecznej redukcji masy ciała oraz późniejszego jej utrzymania. Podstawą i kluczowym elementem leczenia nadal pozostają zmiany stylu życia. Oprócz roli żywienia i aktywności fizycznej musimy też brać pod uwagę umiejętność radzenia sobie ze stresem, regenerujący sen i unikanie nałogów. Badania jednoznacznie wykazują ich wpływ na preferencje dotyczące spożywanych pokarmów czy chęci do podejmowania wysiłku fizycznego. Do skutecznego leczenia otyłości konieczne jest podejście holistyczne.