Zastosowanie haloperydolu w celu kontroli cierpienia u 49-letniej pacjentki z rakiem piersi – opis przypadku - Hilus, Jakub; Wojarska, Magda W.; Kozlowski, Michael (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Haloperydol to lek przeciwpsychotyczny należący do pochodnych butyrofenonu. Będąc antagonistą receptorów D2, hamuje on przekaźnictwo zależne od dopaminy. Autorzy przedstawiają przypadek 49-letniej pacjentki z rozpoznaniem trójujemnego raka piersi w stadium rozsiewu. Chora zgłosiła się do szpitala z powodu planowanej chemioterapii, jednak ze względu na nasiloną duszność skierowano ją na Oddział Onkologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie w celu poszerzenia diagnostyki. Wykonano pilne badanie tomografii komputerowej, w którym uwidoczniono obraz hydropneumothorax oraz wysunięto podejrzenie ropniaka opłucnej. Wdrożono antybiotykoterapię i tlenoterapię. Ze względu na brak dostatecznej kontroli objawów pacjentkę przekazano na Oddział Kliniczny Medycyny Paliatywnej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Cztery dni przed śmiercią chorej doszło do znacznego pogorszenia kontroli bólu, nasilenia duszności opornej na tlenoterapię, objawów lękowych, dezorientacji, pojawienia się agitacji terminalnej. Kobieta nie reagowała na podawany midazolam. Po wdrożeniu haloperydolu uzyskano szybką, znaczną poprawę kontroli objawów, co daje nadzieję na szersze zastosowanie tego leku u pacjentów, u których wystąpiło oporne na standardową farmakoterapię zaostrzenie objawów choroby nowotworowej.