Perinatalna opieka paliatywna a jakość życia noworodków z chorobami letalnymi – ujęcie kliniczno-decyzyjne - Jastrzębska, Barbara M.; Banaszek, Łukasz P.; Duczkowski, Wojciech; Tataj-Puzyna, Urszula; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Perinatalna opieka paliatywna jest stosunkowo nową, rozwijającą się dziedziną medycyny, której celem jest ciągła, wielospecjalistyczna opieka nad kobietami ciężarnymi z niepomyślną prenatalną diagnozą, poprawa jakości życia noworodków z rozpoznaną chorobą letalną oraz pomoc i wsparcie w przeżywaniu żałoby rodzicom zmarłego dziecka. Niniejsza publikacja koncentruje się głównie na okresie poporodowym i przedstawia aktualny stan wiedzy na ten temat w Polsce i innych państwach na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów organizacyjnych, etycznych i klinicznych. Omówiono m.in. sposoby rozpoznawania i leczenia bólu oraz innych dolegliwości u noworodków, praktyczne aspekty opieki w stanach terminalnych, takie jak dawkowanie leków, humanitarna ekstubacja, wstrzymanie podaży płynów i przebieg procesu umierania, a także rolę rodziców w podejmowaniu decyzji dotyczących postępowania z noworodkiem obciążonym wadami letalnymi. Na podstawie analizy dostępnych źródeł wysunięto wniosek, że opracowanie jednoznacznych standardów postępowania w opiece paliatywnej noworodka jest wyjątkowo trudne ze względu na konieczność indywidualnego podejścia zarówno do pacjenta, jak i jego rodziców. Takie czynniki, jak wyznawany system wartości, przekonania religijne oraz uwarunkowania kulturowe rodziców, wpływają istotnie na oczekiwania, decyzje oraz odbiór działań podejmowanych w ramach perinatalnej opieki paliatywnej, co dodatkowo utrudnia standaryzację procedur postępowania. Praca ma na celu przybliżenie tej złożonej tematyki i stanowi zachętę do dalszego pogłębiania wiedzy w obszarze perinatalnej opieki paliatywnej.