Wpływ zaburzeń rozwojowych i nabytych stanów chorobowych rogówki na procesy widzenia u dzieci - Grałek, Mirosława; Niwald, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2025)
W pracy omówiono znaczenie rogówki w procesie widzenia u dziecka. Wskazano najczęstsze przyczyny, wrodzone i choroby nabyte rogówki zmieniające jej strukturę i ograniczające lub znoszące prawidłową czynność. Wrodzone i nabyte nieprawidłowości dotyczące rogówki, szczególnie części centralnej, mogą zaburzać prawidłowy rozwój widzenia, obniżać ostrość wzroku lub powodować utratę widzenia. To uniemożliwia prawidłowe widzenie stereoskopowe. Dzieci z podejrzeniem zmian w obrębie rogówki wcześnie wymagają badania okulistycznego, z uwzględnieniem dodatkowych badań diagnostycznych i następczego postępowania leczniczego. W części przypadków nabytych zaburzeń rogówki możliwe jest leczenie przyczynowe. Rogówka pełni też drugą ważną funkcję – jest warstwą ochronną dla przedniej części gałki ocznej.