Torakochirurgia Primary malignant melanoma of the cervical oesophagus – a rare tumour in a very rare location - Krishnadas, Rakesh; Froeschle, Peter; Day, David; Berrisford, Richard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2005)
Przedstawiono przypadek pierwotnego czerniaka złośliwego, niezwykle rzadko wyrastającego z szyjnego odcinka przełyku. Choroba wystąpiła u 78-letniej pacjentki z 8-miesięcznym wywiadem postępującej zadyszki, świstu oddechowego i rosnącego guza szyi, z towarzyszącymi zaburzeniami połykania. Oprócz woli wieloguzkowych tarczycy i gruczolaka przytarczyc u chorej stwierdzono polipowatą masę w szyjnym odcinku przełyku niedaleko krtani. Biopsja zmiany chorobowej wykazała obecność pierwotnego czerniaka złośliwego. Nie stwierdzono żadnych zmian barwnikowych w obrębie skóry i oczu. Metodą endoskopową uzyskano zmniejszenie masy guza, a następnie chora została poddana paliatywnej, przezskórnej radioterapii. Mimo że w literaturze 238 przypadków czerniaka złośliwego w obrębie przełyku, żaden z nich nie był zlokalizowany w jego szyjnym odcinku.