Zespół jelita drażliwego – algorytm diagnostyki i leczenia - Droś, Maria (Lekarz POZ, 2025)
Zespół jelita drażliwego ( irritable bowel syndrome – IBS) to najczęściej diagnozowane przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które znacząco pogarsza jakość życia pacjentów z powodu dokuczliwych objawów. Ze względu na złożoną etiopatogenezę choroby leczenie jest ukierunkowane na na różne procesy terapeutyczne i zwykle długotrwałe. Wybór leczenia musi się opierać na rzetelnie zebranym wywiadzie od pacjenta, dokładnym badaniu fizykalnym, wykluczeniu objawów alarmowych, określeniu charakteru i intensywności objawów oraz identyfikacji czynników nasilających dolegliwości. Lekarze medycyny rodzinnej muszą ustalić indywidualny plan leczenia dla każdego pacjenta z IBS, rozwijać więź terapeutyczną i okazać wsparcie na wszystkich etapach diagnostyki i leczenia choroby. W artykule omówiono zalecenia diagnostyczne i przedstawiono algorytm postępowania u pacjentów z podejrzeniem IBS.