Torakochirurgia Rak wpustu – rak przełyku czy rak żołądka? - Skotarczak, Jerzy; Orłowski, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2005)
W ciągu ostatnich 4–5 dekad alarmująco wzrasta liczba chorych z rakiem połączenia przełykowo-żołądkowego (PPŻ) [1–4], natomiast dał się zauważyć spadek występowania raków dystalnej części żołądka. Za powyższe zjawiska wydaje się być odpowiedzialny wzrost występowania zarzucania żołądkowo-przełykowego (GERD) [4, 5]. Rak wpustu (carcinoma cardiae) ze względu na bezobjawowy początek choroby, wykazywanie cech pośrednich między gruczolakorakiem żołądka i przełyku, zlokalizowanie nowotworu na granicy dwóch jam ciała, naciekanie okolicznych tkanek, wysoki odsetek przerzutów, złe rokowanie, konieczność wykonania rozległego zabiegu w procesie leczenia stanowi poważny problem leczniczy. Nie ma międzynarodowej, jednoznacznej definicji raka wpustu, co powoduje, że nie można porównać większości danych na temat nowotworów wpustu. Celem niniejszego artykułu jest próba odnalezienia takiej definicji i klasyfikacji tych nowotworów. Dokonano przeglądu aktualnego piśmiennictwa. Wnioski: Zaproponowana przez Siewerta klasyfikacja gruczolakoraków połączenia przełykowo-żołądkowego stanowi poważny krok w kierunku uporządkowania zagadnienia, jakim jest rak wpustu [2, 3]. Wynika z niej, że gruczolakoraki połączenia przełykowo-żołądkowego typu I należy traktować jak raki przełyku, natomiast guz typu II (rak wpustu) i III – jak raki żołądka z wszelkimi implikacjami dotyczącymi klasyfikacji i sposobu leczenia.