Anestezjologia i intensywna terapia Monitorowanie hemodynamiczne metodą PiCCO – nowe możliwości - Szurlej, Dariusz; Toczek, Krzysztof; Żurek, Paweł; Węglarzy, Andrzej; Machej, Leszek; Paradowski, Krzysztof; Daszkiewicz, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2005)
Cewnik Swan-Ganza nadal pozostaje złotym standardem monitorowania hemodynamicznego, pomimo stosowania tej metody już od 1970 r. Ryzyko możliwych powikłań i stosunkowo duży koszt tej metody przyczyniły się do poszukiwania innych, mniej inwazyjnych i dokładniejszych sposobów oceny hemodynamicznej układu krążenia. Metoda PiCCO (Pulse Continuous Cardiac Output) łączy technikę termodilucji przezpłucnej z komputerową analizą kształtu fali ciśnienia tętniczego. Pozwala oznaczyć rzut minutowy serca, jego kurczliwość oraz precyzyjnie ocenić wielkość obciążenia wstępnego i następczego. Stwarza również nowe możliwości w zakresie ilościowej oceny stopnia uwodnienia miąższu płucnego, a uzyskane wyniki są łatwe w interpretacji klinicznej.