Opieka paliatywna nad osobami z niepełnosprawnością intelektualną - Stróżna, Małgorzata; Zagajewska, Aleksandra; Błażowska, Olga; Stróżna, Katarzyna; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2025)
Osoby dorosłe z niepełnosprawnością intelektualną to grupa pacjentów o szczególnych potrzebach w zakresie opieki paliatywnej. W związku z postępem medycyny i rosnącą długością życia tej populacji coraz częściej konieczne jest zapewnienie im wsparcia i zaproponowanie leczenia w zaawansowanym stadium choroby oraz w okresie umierania. Główne wyzwania obejmują upodmiotowienie procesu decyzyjnego, w tym planowanie opieki z wyprzedzeniem, które nie zostało dotąd wdrożone w polskim systemie opieki zdrowotnej, a także problemy komunikacyjne, ocenę bólu oraz nieprawidłową klasyfikację dolegliwości. Wnioski z przeglądu wskazują, że opieka paliatywna nad osobami z niepełnosprawnością intelektualną wymaga wydłużonych wizyt, indywidualnego podejścia uwzględniającego poziom funkcjonowania osoby chorej oraz współpracy interdyscyplinarnej. Konieczne jest wdrożenie kompleksowych strategii, które umożliwią osobom niepełnosprawnym intelektualnie godne i komfortowe przejście przez ostatni etap życia. Kluczowe są szkolenie personelu, dostosowanie narzędzi diagnostycznych i włączanie w proces terapeutyczny rodziny.