Niewydoloność serca i płuc, transplantologia Ciśnienie parcjalne tlenu po suplementacji przez cewnik donosowy oraz test 6-minutowego chodu jako czynniki prognostyczne u chorych z idiopatycznym włóknieniem płuc kwalifikowanych do przeszczepu płuc - Jastrzębski, Dariusz; Kozielski, Jerzy; Nowak, Jolanta; Gumola, Anna; Wojarski, Jacek; Zakliczyński, Michał; Poloński, Lech; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2005)
Wstęp: Przeszczep stał się uznaną metodą leczenia chorych, u których doszło do nieodwracalnego uszkodzenia płuc na skutek idiopatycznego włóknienia płuc. Właściwa kwalifikacja do przeszczepu pacjentów z tym schorzeniem nadal jest poważnym klinicznie problemem. Cel: Celem pracy jest zdefiniowanie czynników prognostycznych, ułatwiających zróżnicowanie chorych z idiopatycznym włóknieniem płuc (IPF), zakwalifikowanych do przeszczepu na tych, którzy mają i na tych, którzy nie mają szansy na przeżycie do zabiegu. Materiał i metodyka: Badanie retrospektywne przeprowadzono u osób z IPF zakwalifikowanych do przeszczepu płuc od IX 1999 r. do IV 2005 r. Analizowano następujące dane: czas, jaki upłynął od kwalifikacji do przeprowadzenia transplantacji, dane demograficzne, wyniki badań czynnościowych układu oddechowego (FVC, FEV1, FEV1%VC, PaO2 w spoczynku i po suplementacji tlenem), dystans w 6-minutowym teście chodu i obecność patogenów w drogach oddechowych. Chorzy zostali podzieleni na dwie grupy. Do pierwszej zaliczono oczekujących na przeszczep i pacjentów po udanej transplantacji, do drugiej zaś chorych zakwalifikowanych do przeszczepu, którzy zmarli, nie doczekawszy zabiegu. Wyniki: Stwierdzono statystyczną różnicę między grupą I a grupą II w wielkości ciśnienia parcjalnego tlenu we krwi po suplementacji przez cewnik donosowy (p=0,0087) oraz w dystansie, jaki pokonali pacjenci podczas 6-minutowego testu chodu (p=0,0109). Wnioski: Proste testy czynnościowe układu oddechowego (gazometria krwi obwodowej oraz test 6-minutowego marszu) pozwalają ocenić szansę na dożycie chorych z IPF do przeszczepu płuca.