Fitoterapia w leczeniu i profilaktyce infekcji dróg oddechowych u dzieci - Willak-Janc, Ewa (Lekarz POZ, 2025)
Wirusy są najczęstszą przyczyną infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci, mamy jednak dość ograniczone możliwości, aby leczyć je przyczynowo. Skupiamy się przede wszystkim na łagodzeniu objawów. Pelargonia afrykańska jest jednym z aktywnie działających leków roślinnych, polecanym przez towarzystwa naukowe do leczenia infekcji dróg oddechowych ze względu na dobrze udokumentowane badania. Jest wiele roślin o coraz lepiej udokumentowanych właściwościach przeciwwirusowych i immunomodulacyjnych, które są skutecznie stosowane w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Udowodniono, że zastosowanie ekstraktów z pelargonii i czarnego bzu, razem lub osobno, skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej przebieg. Mają one bezpośrednie działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i immunomodulujące. Fitoterapia stanowi skuteczne i bezpieczne uzupełnienie standardowego leczenia infekcji dróg oddechowych u dzieci, łagodzi objawy, skraca czas choroby i wspiera odporność, szczególnie w początkowej fazie infekcji.