Ocena skuteczności transtorakalnej biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej pod kontrolą rentgenoskopii przy użyciu aparatu z ramieniem C w diagnostyce raka płuca - Jahnz-Różyk, Karina; Włodarczyk, Robert (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Transtorakalna biopsja aspiracyjna cienkoigłowa (TFNAB – Transthoracic Fine-Needle Aspiration Biopsy) jest uznaną metodą rozpoznawania raka płuca. W Wojskowym Szpitalu Gruźlicy i Chorób Płuc w Otwocku wykonuje się ten zabieg przy wykorzystaniu aparatu rentgenowskiego z ramieniem C. W pracy postanowiono ocenić skuteczność TFNAB w diagnostyce raka płuca. Badaniem objęto 330 chorych w wieku 21–84 lat, u których wykonano 400 zabiegów TFNAB. Analizie statystycznej poddano grupę 193 chorych, u których rozpoznano raka płuca przy użyciu TFNAB oraz grupę 29 chorych z negatywnym wynikiem TFNAB, u których rozpoznanie raka płuca uzyskano innymi metodami. Celem pracy była ocena skuteczności TFNAB w diagnostyce raka płuca na podstawie: określenia czułości metody dla wybranych cech chorego z guzem płuca oraz wytypowania grupy cech, które istotnie wpływają na skuteczność diagnostyczną TFNAB. W analizie statystycznej określono czułości metody dla poszczególnych rozpoznań cytologicznych w stosunku do określonych parametrów oraz przeprowadzono analizę dyskryminacyjną, która miała na celu wytypowanie parametrów, które mają istotny wpływ na skuteczność TFNAB w diagnostyce raka płuca. Wykazano, iż najwyższą czułość metody obserwuje się dla raka płuca umiejscowionego przyściennie, o zarysie równym w klasycznym radiogramie, zlokalizowanego w płucu prawym, o średnicy 65–95 mm, u mężczyzn w wieku powyżej 63 lat. Na skuteczność diagnostyczną TFNAB istotnie wpływają 4 cechy: wiek chorego, średnica guza, zarys guza, umiejscowienie guza w płucu prawym.